Nationale Week Zonder Vlees (9-15 Maart 2020)

Hallo Beautylovers!

Het is zover! Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees en ik doe hier graag aan mee.
Vanaf vandaag eet ik dus een week lang geen vlees. En de meningen hierover zijn erg verdeeld. De een vindt het helemaal top en de ander vindt het onzin. Maar ik doe het voor niemand anders dan voor mezelf, dus daar heb ik geen boodschap aan. Er zijn mensen die al veel langere tijd geen vlees meer eten, dus dan moet mij een weekje ook wel lukken lijkt mij. En om mezelf nog wat meer uit te dagen, eet ik deze week ook geen producten die gemaakt zijn van koemelk. Toen ik dat besloten had dacht ik wel even oh kak, geen yoghurt, geen kwark en the most important GEEN kaas. Hmm.. Ik ben echt een kaasliefhebber, maar besloten is besloten. Ik ga ervoor! Er zijn tegenwoordig ook overal wel vervangers voor dus dit gaat mij lukken!

Zondag 8 maart
Op zondag haal ik meestal de boodschappen voor de aankomende week, maar nu leek het mij verstandig eerst eens te bekijken wat ik de hele week dan ga eten. Andere yoghurt/kwark, geen kaas, geen kipfilet op crackers/brood/wrap.
Ja jeetje, wat ga je dan eten.. Ik was het zo gewend om als ontbijt yoghurt/kwark te eten, als lunch kipfilet op crackers/brood/wrap en als avondeten vlees en groenten en af en toe pasta of aardappelen.
Jarenlang ben ik bezig geweest met afvallen en daarin speelden yoghurt, kwark, kipfilet en eieren een grote rol. Minder koolhydraten en meer eiwitten. Eerlijk is eerlijk, het afvallen is gelukt en ik zit op een prima gezond gewicht nu. Natuurlijk mag er nog wel wat vanaf, maar daar ligt momenteel niet meer die druk op vanuit mezelf. Dus… Ik kan ook best wel wat anders gaan eten en kijken wat dit zal doen met mijn lichaam/gewicht. Maar hoe lastig zeg om die knop om te zetten en mijn eetgewoontes te veranderen. Op internet zocht ik naar wat recepten en heb hier mijn eigen draai aan gegeven. Het boodschappenlijstje was daarna zo gemaakt. Naarmate ik hier meer mee bezig was, kreeg ik ook steeds meer zin om aan deze week te starten. Tot nu toe sta ik er erg positief in en kan het mij alleen maar mooie, nieuwe inzichten gaan geven. Morgenvroeg eerst maar eens boodschappen doen en dan knallen!

Maandag 9 maart
Ik startte deze ochtend dus niet met yoghurt, maar in plaats daarvan nam ik speltbrood met hummus en ijsbergsla. Dit even in het tosti-ijzer en dan heb je echt een lekker ontbijtje!  Omdat ik wat later op de ochtend heb ontbeten, nam ik geen tussendoortje maar wachtte ik tot de lunch. Voor lunch had ik Alpro Appel/Kiwi. Dit is een plantaardige variatie op yoghurt. Ja, ik moest toch iets van yoghurt hebben naar mijn idee, dus dan deze plantaardige variatie maar eens proberen. En ik moet zeggen hij smaakte op zichzelf al best lekker. Het is wel echt een ander soort smaak dan ‘gewone’ yoghurt, maar dat is ook een kwestie van wennen denk ik. Om de lunch wat completer te maken heb ik zelf nog een kiwi, granola en amandelen aan de Alpro toegevoegd. Een prima lunch gehad dus!
Als tussendoortje nam ik in de middag 2 rijstwafels met een gebakken eitje. Normaal nam ik tussendoor yoghurt of rijstwafels met kipfilet, maar dit is een prima alternatief. 
En dan het avondeten. Ik had bedacht couscous te maken. Normaal maak ik dat met kipfilet, maar daarvoor in de plaats heb ik nu de vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager gebruikt. Courgette, cherrytomaten, mango, rozijnen, walnoten en geitenkaas erbij en je hebt echt een heerlijke en gezonde maaltijd! Ik had natuurlijk te veel gemaakt dus morgen met de lunch eet ik weer lekker deze couscous. 
Deze eerste dag ging mij prima af en ik heb de kipfilet niet gemist! Ik moet wel eerlijk zeggen dat de smaken van zowel de Alpro als de Vegetarische Kipstuckjes even wennen zijn. Het smaakt goed, maar ik ben natuurlijk andere smaken van zuivel en vlees gewend. Ik ben daarom erg benieuwd of ik hier over een paar dagen nog zo over denk. Op naar dag 2!

Dinsdag 10 maart
Vanochtend heb ik een heerlijke smoothie als ontbijt op. De basis van deze smoothie was een cacao haverdrank van Oatly. Deze drank is gemaakt op basis van haver en smaakt hetzelfde als chocolademelk. Met een banaan en pindakaas als toevoeging heb je echt een heerlijk ontbijt. Als lunch had ik vandaag de overgebleven couscous van gisteravond en in de middag Galiameloen als snack. Voor het avondeten stond een broodje hamburger op het menu. Natuurlijk met een vegetarische burger! Deze burger was van de Vegetarische Slager en is gemaakt op basis van soja. Ik heb deze burger al wel eens eerder op en ze zijn zo lekker! Je bakt ze een paar minuten in de pan en dan krijg je ook een mooi krokant jasje. Eigenlijk net alsof ze uit de frietpan komen, maar dan zonder al dat vet en eigenlijk smaakt het ook veel lekkerder! Ik weet ook zeker dat als je deze burger aan iemand zou voorschotelen en gewoon zou zeggen dat het een hamburger is dat deze persoon het verschil niet eens zou proeven. Hij smaakt echt heel erg goed, een absolute aanrader! Nu vind ik dat je bij een burger ook friet moet eten, maar dat is niet erg gezond. Dus had ik er zoete aardappelfriet bij gemaakt. Wat ik eigenlijk ook lekkerder vind dan gewone friet moet ik zeggen. Een beetje suikervrije mayo erbij en het was weer een heerlijke en gezonde maaltijd! Vandaag ben ik veel minder bezig geweest met mijn eten. Dit waarschijnlijk ook omdat ik moest werken. Gisteren daarentegen was ik een dagje vrij en dan ben ik er de hele dag wel mee bezig. Zeker omdat ik ook geen koemelk zuivel wil eten, wat ook wel een extra uitdaging is. Maar het gaat mij goed af en we gaan op naar dag 3!

Woensdag 11 maart
Vanochtend startte ik de dag met een gebakken eitje op een snee speltbrood. Dit vult voor mij voldoende om mee op te starten. Eenmaal op het werk heb ik nog een granenreep op. Voor lunch had ik vandaag speltbrood met hummus, geitenkaas en sla. Ik merk dat ik deze week steeds meer sla, komkommer en tomaatjes ergens aan toevoeg om het wat lekkerder te maken. Niet dat hummus en geitenkaas niet lekker zijn, maar voor mijn eigen idee moet ik er steeds wat extra’s aan toevoegen. Maargoed, wat extra groenten kunnen nooit kwaad! In de middag heb ik als snack een peer op. Moet zeggen dat dit wel iets te weinig was om op door te gaan tot het avondeten, dus ook daar moet ik wat extra’s bij eten de volgende keer. Voor het avondeten had ik vandaag shoarma op het menu staan! Ik eet wel vaker kipshoarma in een speltbroodje, echt heeeeerlijk! Maargoed het is de Week Zonder Vlees, dus probeerde ik de Vegetarische Shoarma van de Vegetarische Slager. Deze shoarma is op basis van soja. Hij is lekker gekruid en smaakt echt heel goed! Het heeft gelukkig ook niet van die vetstukjes eraan zitten, want goh wat vind ik dat eigenlijk smerig zeg! Ik heb de shoarma kort gebakken samen met een groentemix. Een deel daarvan heb ik in een wrap gedaan en kort in de grill gelegd. De rest heb ik er zo bij op gegeten. Voor mij was het weer een prima dagje! Geen enkele moeite met het vegetarisch eten en ik vind tot nu toe alles echt heel lekker. Morgen maar weer eens in de supermarkt gaan kijken wat er nog meer te krijgen is op vegetarisch gebied. Misschien wat vegetarisch broodbeleg?…
Donderdag 12 maart 
Dag 4 alweer en ik start deze ochtend lekker vroeg. Om 8u beginnen met werken, dan heb ik vaak niet heel veel honger in de ochtend. Daarom heb ik deze ochtend weer een lekkere smoothie van de Oatly Haverdrank Cacao gemaakt. Voor lunch had ik vandaag knäckebröd. Zoo lekker met hummus en sla! Echt een perfecte combi! Hummus is tot nu toe ook wel echt een favoriet als vervanging voor de kipfilet die ik normaal met de lunch at. Als tussendoortje heb ik vanmiddag een granenreep op. De gehele middag heb ik zin in pizza gehad, dus besloot ik om dat te gaan maken vanavond. Eenmaal in de supermarkt bedacht ik me dat ik ook nog even zou kijken voor wat ander broodbeleg. Ik heb de Mediteraanse Vega Paté van Kips en de Provençaalse Boterhamworst van de Vegetarische Slager gekocht. Morgen ga ik hier ook wat van proberen. Ik ben heeeeeel benieuwd naar de smaken hiervan! Maar back tot the pizza… Ik koos voor de bloemkool pizzabodem van Magioni, met daar op pesto, courgette, vega gehakt van wederom de Vegetarische Slager, cherrytomaten en geitenkaas. Ik betrapte mezelf erop dat ik in de supermarkt automatisch naar de mozzarella greep, maar eenmaal een gang verder dacht ik ho wacht, dat is gemaakt van koemelk. Dus terug naar de koeling en daar de mozzarella omgewisseld voor geitenkaas. Haha, bijna ging het dus fout met mijn goede voornemens. 
Deze bloemkool pizzabodem heb ik al vaker op en is echt heel lekker. Veel lekkerder dan een gewone pizza bodem eigenlijk! Het vega gehakt was nieuw voor mij, maar smaakte ook erg goed. Prima gekruid ook. Deze pizza is overigens ook heel snel te maken, wat ik een enorm pluspunt vind. Het gehakt en de courgette hoef je maar kort even te bakken, je smeert ondertussen de bodem in met pesto, het gehakt en de courgette gaat hier bovenop, dan wat cherrytomaten en geitenkaas et voilà, de pizza kan de oven in. De pizza smaakte erg goed en daarmee heb ik er weer een favo vega gerecht bij! Ik ben nu een paar dagen vegetarisch aan het eten en het begint redelijk te wennen al. Het is even wat meer nadenken bij wat te eten en dus wat voor boodschappen te halen, maar ook dat went wel gok ik.  
Voor nu zeg ik welterusten en op naar dag 5! 🙂

Vrijdag 13 maart
Vanochtend ben ik begonnen met een zuivel ontbijt. Alpro Mango, verse mango en granola. Een heerlijk fris ontbijtje vol vitamines en vezels! Voor lunch had ik speltbrood met Kips vega paté en komkommer. Ik was erg benieuwd naar de smaak van de vega paté. Wat betreft de kleur en de structuur lijkt het echt op paté, echter is de smaak wel afwijkend. Maar eerlijk is eerlijk, deze vega paté is gemaakt op basis van soja en smaakt prima! Ik ben wel blij dat ik de mediterraanse variant heb gekozen, want anders zou er niet veel smaak aan zitten denk ik. In de middag had ik een appel als tussendoortje. In stukken gesneden, wat kaneel eroverheen en dan een minuutje in de magnetron. Dan heb je echt een lekkere snack! Zoet qua smaak, maar toch gezond.😊
Voor vanavond stond er pasta pesto op het menu, een van mijn favoriete pasta’s! Nu moest ik het recept wel even aanpassen natuurlijk, maar het resultaat mocht er zijn! Normaal maak ik deze pasta met kip, maar nu dus met een vleesvervanger. Nu kwam het mooi uit dat ik van gisteravond nog vega gehakt en courgette over had, dus die kon ik nu mooi voor de pasta gebruiken. Met nog wat cherrytomaten en volkoren pasta als toevoeging, had ik zo weer een lekkere vega maaltijd op tafel staan. Ik heb vandaag dus weer een prima vega dagje gehad, ik begin er zelfs gewoon aan gewend te raken, echt top! Wie weet zet ik dit wel langer door dan 1 week.. Maar.. nu eerst weekend!
Zaterdag 14 maart
Vandaag wat later een ontbijtje dan de gehele week, maar het is tenslotte ook weekend. Als ontbijt koos ik deze ochtend voor knäckebröd. Een met vega boterhamworst en een met geitenkaas en walnoten. Dit was de eerste keer dat ik de vega boterhamworst at. Ik moet eerlijk zijn dat ik verwachtte dat het niet echt lekker zou zijn. De plakjes voelen namelijk te perfect glad aan, waardoor ik echt dacht ah bah van dat plastic voedsel. Maar het smaakte heel erg goed! Boven verwachting zelfs! Dus een prima vervanging voor mijn kipfilet broodbeleg. Als lunch koos ik weer voor speltbrood met gebakken ei. Zo simpel, maar oh zo lekker en goed vullend. Wat later op de middag kreeg ik enorme zin in iets zoets. Nu ben ik normaal heel snel geneigd om dan snoep/koek of chocolade te pakken, maar ik ben heel de week al goed bezig dus ik zet door. Dus in plaats daarvan nam ik 2 rijstwafels met fruitjam.
Nu heb ik mij de afgelopen dagen steeds meer verdiept in het vegetarisch eten en genoeg ervaringen gelezen over de vele en diverse vegetarische producten. Nu las ik op veel plekken ook goede verhalen over de Garden Gourmet producten. Dus deze wilde ik zelf ook graag proberen. Voor vanavond stond de Toscaanse Carré op het menu. Nu vind ik alleen zo’n carré erg saai, dus besloot ik hem in een volkoren pitabroodje te doen. Wat sla, komkommer en een klein beetje truffelmayo erop en lekker wat zoete aardappelfriet erbij. Kortom het was weer een heerlijke maaltijd!

Zondag 15 maart
Vandaag is dan de laatste dag van de Nationale Week Zonder Vlees. Ik startte de ochtend met knäckebröd met vega paté en vega boterhamworst. Niks bijzonders, wel heel lekker! Voor lunch had ik een volkoren pita met geitenkaas, walnoten en rucola sla. Dit heb ik even in het tosti-ijzer gedaan waardoor de geitenkaas warm en het pitabroodje lekker krokant werd. In de middag heb ik nog speltbrood met pindakaas, banaan en honing op. En omdat ik nog een bloemkoolbodem over had, heb ik deze vanavond opgemaakt. Deze keer met een andere topping, namelijk vega kipstukjes, rode paprika, rode ui en tomaten. Hij was wederom heerlijk! En met deze pizza sluit ik deze Nationale Week Zonder Vlees af. 
Wat ik deze week heb bespaard door een week geen vlees te eten?
130 liter water 
Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

76 kilometer autorijden 
Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 13.3 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.

770 gram dierenvlees
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Mijn weekervaring
Deze gehele week is mij echt 100% meegevallen!! Aan het begin van de week dacht ik nog even jeetje waar begin ik eigenlijk aan, maar nu een week verder denk ik daar heel anders over. Ik heb veel vegetarische producten geprobeerd en ik vond ze allemaal lekker! Ik heb ook echt geen moment het idee gehad dat ik vlees moest eten of dat ik daar behoefte aan had. De overstap naar plantaardige zuivel is mij ook heel goed bevallen en dit zal ik dan ook zeker blijven eten i.p.v. koemelkzuivel. Zo af en toe zal ik echt nog wel kaas eten, maar niet meer elke dag zoals ik altijd deed. Geitenkaas is overigens ook een prima vervanger voor ‘gewone’ kaas.
Het vegetarisch eten bevalt mij zo goed dat ik hier ook mee door blijf gaan. Deze week heb ik mij namelijk ook verder verdiept in het eten van vlees. Te veel vlees eten is helemaal niet goed voor mens, dier en milieu. Nu weten we dit allemaal al veel langer natuurlijk, maar toch blijven we massaal veel vlees eten. Zelf denk ik echt dat dit komt omdat we niet beter weten. We zijn het gewend en vinden het lekker. Nu ben ik er wel van overtuigd dat je jezelf ook aan een ander eetpatroon kunt laten wennen. Ik heb een week lang mijn eetpatroon aangepast en dat viel uiteindelijk reuze mee dus ik weet zeker dat ik dit ook veel langer door kan zetten. Ik ben van plan nog veel meer vegetarische producten te gaan proberen en dit zal ik regelmatig ook posten op mijn blog!

Ik ben heel benieuwd naar wie van jullie er ook wel eens vegetarisch eet? Recepten en tips mogen hieronder gedeeld worden! 😊

Liefs,
Jesse

2 Comments

 1. Aukje

  Heel veel succes! En ook nog eens een week zonder zuivel, dat lijkt me een erg grote uitdaging.
  Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen.

  Reply
  • Jesse van den Oetelaar

   Dankjewel! Ja zonder zuivel is wel een uitdaging, maar gelukkig zijn er genoeg plantaardige zuivelproducten op de markt. Even wennen aan de smaken, maar komt goed. Jij ook succes deze week!;)

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *